Mięta pieprzowa
Mentha piperita L.
Inne nazwy: mięta lekarska, miętkiew, miętkiewa.
Czy wiesz, że... Olejek z mięty pieprzowej, to wspaniały dodatek do szamponu. Wspomaga zdrowie skóry głowy oraz wpływa korzystnie na wygląd włosów. |
Mięta pieprzowa należy do rodziny Jasnotowatych. Jest rośliną powszechnie uprawianą w klimacie umiarkowanym. W formie dzikiej nie występuje.
Właściwości lecznicze mięty znane były od najdawniejszych czasów. Wymieniana była już w staroegipskich papirusach. Według starożytnych zapisków była stosowana jako składnik specyfików do balsamowania zwłok. Dziko rosnącą miętę znali także Persowie, Grecy i Rzymianie.
Surowcem leczniczym jest liść mięty pieprzowej zebrany w okresie kwitnienia, rzadziej całe zielę. W aromaterapii wykorzystywany jest olejek miętowy.
Liść mięty pieprzowej zawiera: olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki, glikozydy flawonoidowe, kwasy triterpenowe.
⇒ Liść mięty pieprzowej stosowany jest w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego objawiających się odbijaniem, nudnościami, wzdęciami, brakiem łaknienia. Herbatka miętowa pita po posiłku usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów. W dolegliwościach trawiennych warto łączyć ją z melisą lub rumiankiem.
⇒ Mięta pieprzowa stosowana jest przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, nadkwaśności soku żołądkowego oraz w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przebiegających z niedostatecznym wydzielaniem żółci.
⇒ Często stosowana jest w zaburzeniach układu krążenia, jak nerwica serca, osłabienie mięśnia sercowego.
⇒ Tradycyjnie wykorzystywana jest wspomagająco przy zapaleniu nerek, kamicy dróg moczowych i pęcherza.
⇒ Zewnętrznie używa się go do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych.
⇒ Olejek miętowy wykazuje działanie bakteriobójcze w stosowaniu wewnętrznym, jak i w formie płukanek oraz składników maści. Balsamy i maści z dodatkiem mentolu działają chłodząco, poprawiają krążenie podskórne, działają przeciwbólowo i przeciwświądowo.
⇒ Zapach mięty pieprzowej odstrasza owady. Roztarty na skórze listek mięty pieprzowej łagodzi miejsca po ich ukąszeniach.
⇒ Mentol i olejek miętowy znalazły zastosowanie w przemyśle do aromatyzowania likierów, cukierków, gum do żucia, wyrobów tytoniowych, past do zębów, płynów do płukania ust, kremów do masażu, dodatków do kąpieli i innych kosmetyków.
⇒ Ostry, chłodzący i wyjątkowo świeży smak mięty znajduje zastosowanie także w kuchni. Najpopularniejsze są herbatki miętowe, ale warto pamiętać, że mięta jest także nieocenionym dodatkiem do najróżniejszych napojów owocowych, lemoniad, drinków, deserów, lodów, kremów i musów. Znakomicie pasuje także do potraw mięsnych, zwłaszcza gotowanych i duszonych. Posiekana podkreśli smak zup, sosów, dipów, sałatek czy szpinaku.
UWAGA: Mięta pieprzowa może nasilać stan nadkwaśności żołądka. Olejku miętowego nie należy stosować w przypadku żylaków przełyku, wodniaku pęcherzyka żółciowego. Należy zachować szczególną ostrożność stosując olejek miętowy w kamicy żółciowej. Stosowany bezpośrednio na skórę może wywoływać podrażnienia. Preparatów z mięty pieprzowej oraz olejku miętowego nie należy stosować w ciąży oraz u niemowląt oraz dzieci poniżej 2 rolu życia (mentol może spowodować u małych dzieci bezdech).
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.