Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Jasnotowate
obrazek

Mięta zielona, mięta kłosowa

Mentha spicata L.

       Mięta zielona pochodzi z Egiptu, południowo-wschodniej Europy (Albania, Jugosławia, Grecja, Kreta, Włochy) i Azji Zachodniej (Cypr, Izrael, Turcja, Liban, Syria), ale rozprzestrzeniła się też w innych rejonach świata o klimacie umiarkowanym. W Polsce jest antropofitem zadomowionym. 

       Roślina wieloletnia osiągająca wysokość od 30 do 60 cm o niezwykle aromatycznych liściach i jasno fioletowych jadalnych kwiatostanach.

       Okres kwitnienie przypada na miesiące lipiec-wrzesień. Roślina o silnym zapachu kminku. Rozmnaża się przez nasiona oraz wegetatywnie. Ziele zbierane dwu-trzykrotnie w sezonie, zawiera do 2,5% olejku eterycznego – karwonu. Posiada do 6% garbników.

       Jako przyprawę używa się suszonych liści i młode wierzchołki pędów. Jest dodawana do ziemniaków, zielonego groszku, do drinków i deserów. Herbata z liści poprawia trawienie, pomaga w migrenie,  schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz nieżytach górnych dróg oddechowych.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca