Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Jasnotowate
obrazek

Pachnotka zwyczajna

Perilla frutescens (L.) Britton

Inne nazwy: pachnotka uprawna, pachnotka brazylijska, perilla zwyczajna

      Pochodzi z obszaru Indii, Chin, Japonii, Półwyspu Indyjskiego i Indochin. Jako uciekinier z uprawy lub gatunek zawleczony rozprzestrzeniła się również gdzieniegdzie poza tymi rejonami. Jest uprawiana w wielu krajach świata.

     W Chinach, Japonii, Korei, Indiach uprawiana jest od dawna jako roślina oleista. Z nasion otrzymuje się tzw. olej perilla, wykorzystywany głównie do celów technicznych (np. w przemyśle lakierniczym) oraz w kosmetyce i lecznictwie, gdyż zawiera znaczne ilości cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

     W Japonii odmiany: czerwona oraz zielona stosowane są jako przyprawa pod nazwą shiso. Używa się liści, pączków oraz kwiatów. Liście czerwonego shiso używane są do farbowania solonych i marynowanych moreli japońskich, które mają działanie oczyszczające na przewód pokarmowy. Zielonej odmiany używa się do przybierania sashimi, sushi, tempury i sałatek. Starożytne chińskie teksty medyczne, opisują shiso jako antidotum na zatrucia toksynami rybimi.

     Jest uprawiana w wielu krajach świata jako roślina ozdobna, w Polsce jako roślina pokojowa.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca