
Gorczycznik pospolity
Barbarea vulgaris W. T. Aiton
Inne nazwy: rzeżucha zimowa, ziele św. Barbary, Barbarka
Roślina dwuletnia w stanie dzikim występująca w Europie, dużej części Azji. W Polsce bardzo pospolita. Porasta przydroża, groble, nasypy, wysypiska, pola, żywopłoty.
Surowcem zielarskim są liście. Napar z nich może być stosowany jako środek przeciwszkorbutowy oraz moczopędny. Świeże mogą służyć jako okład na rany. Należy być ostrożnym w wewnętrznym stosowaniu gorczycznika, gdyż jego nadmiar może powodować uszkodzenie nerek.
Młode liście surowe albo gotowane mają swoje zastosowanie w kuchni. Mogą być składnikiem sałatek albo można przyrządzać je jak szpinak. Są one dostępne cały rok, nawet w zimie, zwłaszcza gdy pogoda jest ładna.
Młode pędy kwiatowe zbiera się tuż przed otwarciem kwiatostanu i gotuje się je jak brokuły.