Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Kapustowate
obrazek

Kalarepa

Brassica oleracea var. gongylodes L.

Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych[2]. W Polsce jest pospolitą rośliną uprawną. Nadziemna część szyjki korzeniowej oraz łodyga wytwarzają spichrzową bulwę pędową, z której wyrasta kilka liści o długich ogonkach.

Dobre źródło różnych składników odżywczych, błonnika i substancji mineralnych. Jest też bogata w luteinę, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jej właściwości doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie była nazywana kapustą pompejańską. Jest także bogatym źródłem witaminy C. Ponadto kalarepa zawiera takie składniki jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe. W kalarepie zawarte są również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Warto też wspomnieć, że liście kalarepy są również jadalne. Jeśli się je odpowiednio przyrządzi, wprowadzą do organizmu witaminy: A, K oraz witaminy z grupy B. Liście kalarepy dostarczą także bardzo dużą dawkę żelaza, która może pomóc anemikom. Oprócz tego, że kalarepa jest bogata w składniki, które wykazują działanie antynowotworowe, to wykazuje także właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. 

Kalarepa jest bardzo łagodna i lekko słodkawa w smaku.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca