Kapusta głowiasta biała
Brassica oleracea L. var. capitata L
Wytwarza zwartą, pojedynczą głowę, okrytą liśćmi. Wewnątrz tworzą ją liście płonne.
Jest uprawiana jako warzywo. Często jest kiszona. Znana już w starożytnym Rzymie.
W powszechnej opinii kapusta biała chodzi za warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia i zgagę. Opinia ta wiążę się najczęściej z dodawanymi do niej dodatkami – golonką czy kiełbasą. W rzeczywistości kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem, które może poszczycić się wieloma leczniczymi właściwościami.
Kapusta biała zawiera znaczące ilości witaminy C, jest bogata w błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Posiada substancje o działaniu antynowotworowym, zapobiegającym zwłaszcza rakowi piersi, okrężnicy i płuc. Regularne spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyści organizm z toksyn i wolnych rodników.
Surowa kapusta biała charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Gotowaniu towarzyszy nieprzyjemny specyficzny zapach.
Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Dodatkowo wzmacnia odporność i pomaga przy anemii i obrzękach wywołanych gromadzeniem się płynów w organizmie.
Kompres z kapusty podziała kojąco na dolegliwości związane z artretyzmem oraz zwichnięciami. Jest również niezwykle pomocny dla matek karmiących piersią – zapobiega zapaleniu piersi, a w razie pojawienia się dolegliwości, liść (koniecznie zimny) kapusty złagodzi objawy.