Modrak abisyński, katran abisyński, kapusta abisyńska
Crambe hispanica L
Inne nazwy: katran abisyński, kapusta abisyńska
Jednoroczna roślina w formie dzikiej porastająca stepy Afryki Środkowej i Abisynii. W Polsce uprawiany na małą skale. Roślina oleista, z nasion otrzymuje się olej podobny właściwościami do oleju rzepakowego zawierający 51-53% tłuszczu. Makuchy - wytłoki będące ubocznym produktem wytwarzania oleju z roślin oleistych, zawierają ponad 40% białka i wykorzystywane są jako surowiec do produkcji pasz.
Olej z nasion tej rośliny ma zastosowanie w przemyśle metalurgicznym i paliwowym. Olej z nasion modraka abisyńskiego charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem lepkości. W odróżnieniu od obecnie stosowanych olejów jadalnych, zawiera znaczne ilości kwasu erukowego. Wyciąg z modraka morskiego i olej tłoczony z nasion modraka abisyńskiego oraz jego pochodne mają zastosowanie kosmetyczne. Surowce te są spotykane są jako składniki czynne lub pomocnicze preparatów kosmetycznych do pielęgnacji skóry i włosów.