
Rokitnik pospolity
Hippophae rhamnoides L.
Inne nazwy: rokitnik zwyczajny, oblepicha.
Czy wiesz, że... w Polsce, dziko występujące krzewy tej rośliny objęte są ochroną gatunkową. |
Rokitnik, to krzew z rodziny oliwnikowatych. Występuje w całej Europie oraz na Bliskim Wschodzie. W Polsce, dziko występuje wyłącznie u wybrzeży Bałtyku.
Owoce rokitnika od wieków były znanym przysmakiem ludów północno – wschodniej Europy i Azji. W tradycyjnej medycynie chińskiej i mongolskiej używano ich do leczenia chorób żołądka, dolegliwości reumatycznych oraz chorób skórnych. Ceniono je również jako środek przeciwkrwotoczny i przeciwszkorbutowy. Odwar z owoców, z liści lub z młodych gałązek zalecano przy wypadaniu włosów i łysieniu.
W carskiej Rosji, już w czasie I wojny światowej, z owoców rokitnika sporządzano tabletki zastępujące witaminę C.
Surowcem zielarskim są owoce rokitnika pospolitego. Stosuje się również tłoczony na zimno olej z dojrzałych nasion i owoców rokitnika.
Owoce rokitnika zawierają: witaminę C, E, z grupy B, karotenoidy (prowitamina A), flawonoidy, ksantofile, fosfolipidy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne.
W oleju tłoczonym z nasion i owoców rokitnika dominują kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz jednonienasycone. Obecne są także tokoferole i tokotrienole, sterole, karotenoidy.
⇒ Owoce i nasiona rokitnika stosowane są jako źródło witamin i soli mineralnych.
⇒ Owoce odznaczają się wysoką zawartością stabilnej witaminy C. Rokitnik zachowuje swoje cenne substancje odżywcze po gotowaniu i suszeniu.
⇒ Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz innych witamin, owoce rokitnika wpływają korzystnie na układ immunologiczny.
⇒ Owoce, soki i herbatki z rokitnika stosuje się wspomagająco podczas chorób przeziębieniowych.
⇒ Owoce rokitnika wspierają zdrowie układu pokarmowego i metabolizm.
⇒ Owoce rokitnika tradycyjnie polecane są osobom z postępującymi dolegliwościami reumatycznymi.
⇒ Tradycyjna literatura zielarska wskazuje owoce rokitnika jako środek wzmacniający organizm w okresie ciąży i karmienia.
⇒ Olej pozyskiwany z nasion rokitnika stosuje się zewnętrznie jako środek na oparzenia (słoneczne i popromienne), odleżyny, uszkodzenia skóry, trudno gojące się rany. Przyspiesza gojenie i wytwarzanie nowego nabłonka.
⇒ Olej wykorzystywany jest również wspomagająco w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz owrzodzeniach jelita grubego.
⇒ Z owoców wytwarza się soki, syropy, konfitury i inne przetwory bogate w witaminę C, a także witaminowe suplementy.
⇒ Owoce rokitnika są pokarmem dla ptaków wędrownych, będąc dla ich organizmów naturalnym środkiem przeciwko awitaminozie.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.