Miechunka peruwiańska
Physalis peruviana L.
Inne nazwy: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska
Bylina pochodząca z Ameryki Południowej, ale rozprzestrzeniła się w wielu innych regionach świata. Osiąga w swoim naturalnym środowisku do 1,2 m wysokości.
Owoc miechunki, mały, lśniący, pomarańczowy lub pomarańczowo-czerwony koralik o słodko-gorzkim smaku wykazuje zdrowotne działanie. Zbierany jest w czasie dojrzewania lub po dojrzeniu. Napary z owocu miechunki zmniejszają obrzęki, regulują przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających.
Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Jako marmoladkę i owoce w miodzie lub syropie. Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych wyciągów z owoców miechunki.