Pomidor zwyczajny
Solanum lycopersicum
Rośliny te pochodzą z zachodniej części Ameryki Południowej.
Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. Pomidory mają działanie antynowotworowe, działają moczopędnie, obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas a duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca. Poprawiają odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C, wspomagają trawienie dzięki błonnikowi. Pomidory korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu, mają właściwości upiększjące - kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.