Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Rdestowate
obrazek

Szczaw zwyczajny

Rumex acetosa L.

Inne nazwy: kwasek

        Bylina dwupienna występująca w całej Europie i na większości obszaru Azji, w Afryce Północnej (Maroko) i w Australii. Rozprzestrzenił się wraz z europejskim osadnictwem w Ameryce Południowej i Afryce.

       Szczaw zwyczajny ma jadalne liście zawierające kwas szczawiowy, używane w kuchni do przyrządzania zup, sosów i sałatek.

W lecznictwie herbatka ze szczawiu pomaga przy dolegliwościach wątroby i nerek. Naparem płucze się owrzodzoną jamę ustną, przemywa czyraki i trudno gojące zranienia.

       Szczaw zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu jednowodny, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm czy artretyzm.

Liściem szczawiu doskonale wywabia się plamy z rdzy, pleśni i atramentu, usuwa zabrudzenia z pościeli, wikliny i srebra.

       Bydło nie zjada szczawiu i jest on również niepożądany w sianie, gdyż obniża jego wartość i powoduje pleśnienie.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca