
Poziomka pospolita
Fragaria vesca L.
Czy wiesz, że... dzięki skrzyżowaniu dwóch odmian poziomek, chilijskiej oraz wirginijskiej, otrzymaliśmy kilkukrotnie większą odmianę owocu - truskawkę. |
Poziomka należy do rodziny Różowatych. Rośnie dziko w całej Europie oraz w Azji i Ameryce Północnej. W Polsce jest pospolita na całym obszarze, na polanach oraz w lasach. Jako roślina uprawna występuje w wielu odmianach, głównie w uprawach amatorskich.
Jej pospolitszym krewnym jest truskawka, lecz w krajach wyżej rozwiniętych poziomka o delikatniejszych, mniejszych i smaczniejszych owocach zyskuje coraz większe znaczenie. Owoce poziomki osiągają najlepszy smak dopiero w pełni dojrzałości.
Ze względu na aromat, nieprzetworzone poziomki są znacznie lepsze w natychmiastowym spożyciu niż hodowlane odmiany poziomek i truskawek. Dziś już znacznie rzadziej zbierane ze środowiska naturalnego z powodu mniejszej wydajności od odmian hodowlanych.
Surowcem leczniczym są młode liście poziomki (Folium Fragariae), jednak jedynie te występujące dziko. Uprawiane w ogródkach odmiany są pozbawione istotnych, prozdrowotnych substancji.
Liście poziomki zawierają: garbniki, elagotaninę, flawonoidy, leukoantocyjany, kwasy organiczne, śladowe ilości olejku eterycznego, witaminę C (w 100 g poziomek znajduje się 60 mg tej witaminy), A, B1, B2, B6, E, H, PP i sole mineralne: wapnia, fosforu, kobaltu, żelaza oraz inne substancje.
⇒ Liście dzikich poziomek mają działanie delikatnie ściągające.
⇒ Napar z liści poziomki może być stosowany w schorzeniach żołądkowych, powiązanych z biegunką o nieznacznym nasileniu.
⇒ Poziomki wykazują działanie ogólnie wzmacniające organizm.
⇒ Liście poziomki działają delikatnie moczopędne. Tradycyjnie stosuje się je przy niektórych schorzeniach układu moczowego, w tym nerek.
⇒ Zarówno owoce, jak i liście, są częstym dodatkiem do ziołowych i ziołowo-owocowych herbatek smakowych.
⇒ Owoce stosuje się także do wyrobu marmolad, kompotów i kruszonów.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.