
Koper włoski
Foeniculum vulgare Mill.
Inne nazwy: fenkuł włoski, fenkuł, koper słodki, koper lekarski, koper-anyżek, fankuł, fankiel, fenkel, osładziec, świniak
Czy wiesz, że... Koper włoski, inaczej fenkuł, ma również przepyszną bulwę jadalną, którą można wykorzystać do przygotowania zdrowej zupy czy surówki. |
Koper włoski jest rośliną wieloletnią, należącą do rodziny Selerowatych, pochodzącą z rejonu Morza śródziemnego. Uprawia się go w wielu krajach strefy klimatu umiarkowanego.
Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, znanych w medycynie chińskiej, staroegipskiej, greckiej, rzymskiej i arabskiej. Zaliczany jest do siedmiu roślin świętych, stosowany był w chorobach przewodu pokarmowego. Grecy i Rzymianie uważali go za lek poprawiający wzrok. W średniowieczu stosowany był jako afrodyzjak.
W medycynie ludowej wywar ze sproszkowanych owoców uważano za środek ogólnie wzmacniający, służący do przemywania oczu i nacierania głowy na porost włosów. Koper włoski stosowano również przy katarze żołądka i jako środek moczopędny oraz regulujący miesiączkowanie.
Surowcem zielarskim są dojrzałe, suszone owoce kopru włoskiego.
Owoce kopru włoskiego zawierają: olejki eteryczne, flawonoidy, stigmasterol, cukry, kwasy fenolowe.
⇒ Owoc kopru używany jest jako lek wykrztuśny.
⇒ Działa rozkurczowo, wiatropędnie i pobudza trawienie.
⇒ Wykorzystywany jest w herbatkach i suplementach dla karmiących matek przez wzgląd na właściwości mlekopędne - obecnie coraz częściej podważa się faktyczne występowanie tego działania.
⇒ Obok rumianku jest najczęściej stosowanym ziołem u niemowląt - przeciwdziałającym wzdęciom oraz kolkom. Przez wzgląd na zawartość estragolu, zaleca się uważne stosowanie. Nadmiar tej substancji w organizmie dziecka może wpłynąć na podwyższenie w jego krwi stężenia estrogenów.
⇒ Koper włoski ma szerokie zastosowanie jako przyprawa kuchenna. Młode liście dodaje się do dań z ryb, zup i masła. Sproszkowanymi owocami przyprawia się potrawy z ryżu, kukurydzy, drób, baraninę i dziczyznę. Owoce dodaje się również do kiszenia kapusty i ogórków oraz do marynat, a także do pierników.
⇒ Koper włoski jest dobrym pożytkiem pszczelim. Dawniej zielem kopru nacierano wnętrza nowych uli, by zwabić do nich roje pszczele.
⇒ Słoma koprowa jest często dodawana do pasz by zwiękyćmleczność bydła.
UWAGA: Kopru włoskiego nie należy stosować w pierwszych miesiącach ciąży oraz u dzieci poniżej 6 miesiąca życia. Olejek z kopru włoskiego może wykazywać silnie toksyczne działanie. Zastosowany wewnętrzenie może powodować odurzenie, drgawki, podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.