
Pietruszka zwyczajna
Petroselinum crispum (Mill.) Fuss.
Roślina dwuletnia rosnąca dziko na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno - zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.
Pietruszka użytkowana jest najczęściej jako warzywo. Jest składnikiem zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Silnie pachnące liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw.
Pietruszka to także cenna roślina lecznicza. Już w starożytności uprawiano i wykorzystywano pietruszkę do celów leczniczych jako środek moczopędny i regulujący przemianę materii oraz do tępienia owadów. Od dawna była również stosowana w lecznictwie ludowym.
Obecnie korzenie i owoce pietruszki stosuje się w lecznictwie jako środek moczopędny i rozkurczowy w schorzeniach dróg moczowych (np. zapalenie dróg moczowych, obrzęki na tle niewydolności nerek, w kamicy nerkowej), w chorobach reumatycznych i chorobach skóry powodowanych wadliwą przemianą materii. Czasami owoce, a częściej korzenie pietruszki zaleca się jako środek poprawiający trawienie przy braku apetytu i niestrawności objawiających się bólami brzucha, wzdęciami, itp.