
Trybula ogrodowa
Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Roślina jednoroczna pochodząca z Azji, Kaukazu i południowo-wschodniej i środkowej Europy. W Polsce i środkowej części Europy można ją spotkać w formie dzikiej o owłosionych owocach. W Polsce rośnie w rozproszeniu na nizinach.
Trybula ogrodowa to gorzkie, aromatyczne zioło o anyżowym smaku, którego surowcem zielarskim są liście. Działa wzmacniająco i oczyszczająco na nerki i wątrobę oraz wykrztuśnie.
Wewnętrznie zioło stosowane jest przy zatrzymaniu płynów w organizmie, reumatyzmie, egzemie i żółtaczce. Zewnętrznie z zapalenie spojówek, zapaleniu powiek i hemoroidach. Z ziela otrzymuje się aromatyczny olejek lotny, karoten, witaminę C. Zioło przyspiesza trawienie oraz łagodzi wzdęcia.
Roślina ma też duże zastosowanie w kuchni. Liście dodaje się do potraw ziemniaczanych, jaj, ryb i serów. Szczególnie popularna w kuchni holenderskiej, angielskiej i francuskiej. Delikatny anyżowy aromat nie wytrzymuje dłuższego gotowania i suszenia, dlatego też liście trybuli dodaje się do potraw tuż przed ich podaniem. Na surowo jest składnikiem sałatek i służy do przyprawiania potraw.