
Zapaliczka cuchnąca
Ferula assa-foetida L.
Inna nazwa: zakrzewka cuchnąca, asant cuchnący
Występuje na piaszczystych i kamienistych pustyniach w północnych rejonach Indii, w Iranie i Afganistanie, niekiedy jest uprawiana w południowej Europie.
Roślina lecznicza, stosowana w lecznictwie ludowym. W korzeniach i kłączach zawarty stosowaną jest sok mleczny, w którym znajduje się gumożywica tzw. asafetydą w lecznictwie. Lek używany jest między innymi przeciw histerii, w żółtaczce, w przypadku puchliny wodnej, w chorobach żołądka. W małych ilościach pobudza trawienie i działa uspokajająco.
Skutki uboczne – mogą występować podrażnienia układu przewodu pokarmowego.
Roślina przyprawowa. Do tego celu służy stężała, zbrylona gumożywica (asafetyda). W początkowej fazie jest w kolorze szarożółtym, następnie czerwonobrunatnym. Używana w formie drobno ziarnistej lub jako proszek. Posiada ostry i gorzkawy smak. W swym zapachu trochę podobny do zapachu czosnku.