Piżmian jadalny
Abelmoschus esculentus Moench
Inne nazwy: okra
Roślina jednoroczna uprawiana w wielu krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym.
Surowcem jest korzeń, liść i nasiona. Korzenie są bogate w śluz o działaniu silnie łagodzący. Napar z korzeni stosuje się w leczeniu kiły, zaś sok stosowany zewnętrznie w leczeniu skaleczeń i ran. Okłady z liści działają zmiękczająco na skórę. Nasiona wykazują właściwości przeciwskurczowe i pobudzające.
Włókno pozyskiwane z łodyg piżmianu stosowany jest do wytwarzania papieru i tekstyliów.
Owoce, bogate w pektyny, żelazo i wapń, mają duże zastosowanie w kuchni. Dodawane są powszechnie do zup, sosów i gulaszów jako środek zagęszczający. Mogą być suszone lub świeże. Prażone ziarno jest substytutem kawy.
Włoski na strąkach nasiennych mogą być dla niektórych drażniące, dlatego podczas zbioru powinny być używane rękawice.