Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Ślazowate
obrazek

Piżmian jadalny

Abelmoschus esculentus Moench

Inne nazwy: okra

     Roślina jednoroczna uprawiana w wielu krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym.

     Surowcem jest korzeń, liść i nasiona. Korzenie są bogate w śluz o działaniu silnie łagodzący. Napar z korzeni stosuje się w leczeniu kiły, zaś sok stosowany zewnętrznie w leczeniu skaleczeń i ran. Okłady z liści działają zmiękczająco na skórę. Nasiona wykazują właściwości przeciwskurczowe i pobudzające.

     Włókno pozyskiwane z łodyg piżmianu stosowany jest do wytwarzania papieru i tekstyliów.

     Owoce, bogate w pektyny, żelazo i wapń, mają duże zastosowanie w kuchni. Dodawane są powszechnie do zup, sosów i gulaszów jako środek zagęszczający. Mogą być suszone lub świeże. Prażone ziarno jest substytutem kawy.

     Włoski na strąkach nasiennych mogą być dla niektórych drażniące, dlatego podczas zbioru powinny być używane rękawice.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca