Burak ćwikłowy
Beta vulgaris L.
W Polsce pospolita roślina uprawna. Roślina roczna lub dwuletnia. Jadalną częścią buraka ćwikłowego jest część podziemna i nadziemna. Młode liście zawierają sporo białka oraz składników mineralnych, więcej niż korzenie. W korzeniu znajduje się białko, błonnik, witaminy (C, A, B1), kwasy organiczne (cytrynowy, szczawiowy, jabłkowy, winny), kwas foliowy i wiele minerałów (m.in. mangan, żelazo, potas, magnez, kobalt).
Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka.
Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru
Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane.