Komosa rózgowa
Chenopodium foliosum Asch.
Użytkowana przez człowieka od czasów prehistorycznych. Liście, pędy i kwiaty zawierają witaminy i sole mineralne. Kwiaty można spożywać podobnie jak brokuły. Liście używa się do sałatek, zup i potraw półmięsnych.
Pospolita roślina ruderalna. Rośnie na przydrożach, przypłociach, w rowach.
Zawiera : flawonoidy, kwasy organiczne, saponiny, sole mineralne, śluzy. Posiada właściwości ściągające, bakteriobójcze, pobudzające, przeciwgrzybiczne, przyspieszające gojenie, regenerujące, rozkurczowe. Odwar z ziela (jako płukanka) - w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i dziąseł, o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym. Wyciąg alkoholowy z ziela - w anemii, zaburzeniach układu krążenia oraz jako lek wspomagający w chorobach płuc. Kąpiele z dodatkiem odwaru z ziela mają działanie antyseptyczne, są stosowane w leczeniu grzybic i łuszczycy skóry. Kąpiele stóp w odwarze z ziela stosuje się w leczeniu grzybic.