Szkarłatka amerykańska
Phytolacca americana L.
Roślina trująca !!
Gatunek pochodzi z Ameryki Północnej, jest też uprawiana w wielu krajach świata. W swojej ojczyźnie uważana bywa za chwast.
Szkarłatki są od dawna stosowane w leczeniu chorób układu odpornościowego. Roślinę badano w 1995 roku się pod kątem potencjalnego leku na AIDS. Roślina ma silne działanie przeciwzapalne, zawiera białka przeciwwirusowe oraz substancje wpływające na podział komórek. Wszystkie części rośliny są trujące, nadmiar powoduje biegunkę i wymioty. Substancje wpływające na podział komórek mogą uszkodzć chromosomy, przez co roślina jest toksyczna, szczególnie niebezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.
W młodej roślinie nie występują jeszcze substancje toksyczne. W kulinarii wykorzystuje się młode liście szkarłatki, ale trzeba je wcześniej ugotować, trzeba również co najmniej raz wymienić wodę podczas gotowania. Młode pędy tej rośliny przyrządza się jak szparagi. Owoce – małe, czarne jagody – są dodatkiem do ciast są nieszkodliwe dla osób dorosłych, ale nie wolno ich spożywać na surowo. Z owoców pozyskuje się również czerwony barwnik spożywczy.