Miskant cukrowy
Miscanthus sacchariflorus (Maxim.) Hack.
W środowisku naturalnym występuje w Azji, w Polsce jest znana z uprawy.
Miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus) Okazała ekspansywna trawa o sztywnych źdźbłach, w klimacie cieplejszym częściowo zimozielona. Liście równowąskie, długości 40-60 cm, szerokości do 2 cm z czerwono-brązowym paskiem wzdłuż środkowego nerwu, pod koniec lata przebarwiają się na żółtopomarańczowo. Dość późno tworzy jedwabiste srebrzystopurpurowe wiechy o długości 20-25 cm, które w miarę dojrzewania stają się lśniąco białe. W polskim klimacie nasiona zwykle nie dojrzewają.
Roślinę można wykorzystać do ogrodów naturalistycznych, na niskie żywopłoty i szpalery. Może rosnąć w pojemnikach, nadaje się świeże lub suche bukiety. Uprawiana jest też jako roślina bioenergetyczna. Ze względu na intensywne pobieranie z gleby metali ciężkich bywa sadzona na poboczach autostrad.
Kwitnienie rozpoczyna się najczęściej we wrześniu. Są dekoracją do późnej jesieni a nawet zimy.