Borówka amerykańska
Vaccinium corymbosum
Inne nazwy: borówka wysoka, niebieska jagoda.
Czy wiesz, że... Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej na świecie. |
Borówka amerykańska jest krzewem należącym do rodziny wrzosowatych, pochodzącym z Ameryki Północnej.
Naturalnie występuje w wilgotnych, cienistych lasach, na torfowiskach, bagnach, stokach i na brzegach jezior.
Borówka amerykańska ma kilkanaście odmian, od małych i karłowatych, do dużych, dorastających nawet do 2 m wysokości.
Największym producentem tej odmiany są Stany Zjednoczone, gdzie borówki wykorzystywane są także powszechnie do produkcji przetworów.
Europa traktuje borówkę wysoką, jako owoc deserowy i spożywa głównie na surowo. Największymi jej amatorami są Niemcy, Holendrzy i Skandynawowie.
Owoce borówki amerykańskiej zawierają: związki mineralne, głównie miedź, żelazo, cynk, selen, wapń i mangan oraz witaminy A, B, C, D, E, PP, pektyny i błonnik pokarmowy.
⇒ Według literatury zielarskiej, borówki mogą wykazywać korzystny wpływ na pamięć.
⇒ Przy regularnym spożywaniu mogą obniżać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
⇒ Dzięki obecności błonnika pokarmowego, dużej ilości wody oraz drobnym pestkom, wpływają korzystnie na trawienie.
⇒ Wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, przy regularnym spożywaniu jej świeżych owoców.
⇒ Wykazują korzystny wpływ na jakość widzenia.
⇒ Zawierają dużą ilość antyoksydantów.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.