
Mącznica lekarska
Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng.
Inne nazwy: niedźwiedzie grono, jagody niedźwiedzie, chrościna, mącznica garbarska, niedźwiedzie uszko.
Czy wiesz, że... nazwa rośliny związana jest z jej specyficznym, mącznym smakiem. |
Mącznica lekarska, to zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, występująca w chłodnych i umiarkowanych strefach Europy, Azji i Ameryki Północnej, na bardzo słabych i kwaśnych glebach.
Jest starą nordycką rośliną leczniczą. W XII wieku została wymieniona w staroceltyckiej księdze „Meddygon Myddfai”.
W Polsce objęta jest ścisłą ochroną gatunkową. Z uwagi na groźbę wyniszczenia mącznicy lekarskiej, obecnie prowadzone są próby wprowadzenia tego gatunku do półupraw na stanowiskach naturalnych.
Surowcem leczniczym są liście mącznicy lekarskiej.
Liście mącznicy zawierają: arbutyny, flawonoidy i kwasy organiczne.
⇒ Tradycyjnie wykorzystywana jest wspomagająco do leczenia zakażeń bakteryjnych układu moczowego, takich jak: zapalenie kłębków i miedniczek nerkowych, zapalenie pęcherza, cewki moczowej, gruczołu krokowego, w kamicy moczowej. W tradycyjnej literaturze zielarskiej uznawana jest za jeden z najlepszych środków ziołowych w chorobach układu moczowego.
⇒ Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i ściągające.
⇒ Surowiec ten znalazł również zastosowanie w leczeniu biegunek i zakażeniach jelit.
UWAGA: Preparatów z mącznicy nie należy stosować w ciąży, podczas karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 12 roku życia.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.